Frøsamling er også havebrug

På billedet: 14 frøsamlere fra Estland, Litauen og Letland på kursus på Farendløse Æblemosteri, februar 2019, med Vivi Logan, Simon von Siebenthal og Louise Windfeldt

"Growing Seed Savers"

2018-2020 - et nordisk-baltisk projekt med frøsamlere i Letland, Litauen og Estland

• Projektleder: Vivi Logan og Louise Windfeldt
  • Status: Projektet løber 2018-2020.
  • Finansiering: Projektet er fuldt finansieret af Nordisk Ministerråd (129.000 kr.)
  • Frøsamlerne medfinansierer: 0 kr.
  • Frøsamlernes udbytte af projektet: Internationalt samarbejde, undervisningsmateriale til frøsamling, indsamling af bevaringsværdige kulturplanter i Danmark

Frøsamlerne deltager i et projekt finansieret af Nordisk Ministerråd under ”NordPlus” sammen med Letland, Litauen og Estland i 2018-20.  Formålet er at udvikle frøsamlerforeninger efter dansk model. Vores rolle er derfor en slags ’mentorer’ - dem der allerede har erfaring med organisering, arbejde med lovgivning, database for frø og undervisning i frøsamling. Men vi får også en masse viden med hjem fra de andre lande.

Vi har haft hovedansvar for at udvikle engelsksproget undervisningsmateriale til frøsamling. Målgruppen er både foreninger, studiekredse, økologiske landmænd og unge voksne på landbrugsskoler.

Vi har været mange fra foreningen om dette arbejde. Vivi Logan og Lila Towle var sammen med de baltiske lande med til at formulere ansøgningen og søge pengene. Simon von Siebenthal og Louise Windfeldt har sammen med Vivi været den faste kerne i projektgruppen. Karen Bredahl har oversat sin lille bog om ”Frøavl” til engelsk, og nu skal den så oversættes videre til estisk, lettisk og litauisk.

Fra 15.-18. februar var 15 kursister fra hele Baltikum på frøsamlerkursus i Danmark. Først viste Louise dem rundt i København, og de var blandt andet på rundvisning i Botanisk have med en af de pensionerede gartnere. Dernæst drog de til Farendløse, hvor Simon tog imod dem på Farendløse Mosteri. Her boede de og modtog undervisning resten af weekenden.

Lørdag underviste Vivi og Allan Clausen (fra Hegnstrup) i frøsamling. Der var både genetisk teori, videnskabelig navngivning, bestøvningsafstande og ikke mindst masser af praktiske øvelser i frørensning. Og så fik kursisterne forresten lov at prøvesmage Allans gulerod: Nantes Fancy, Hegnstrup stamme (FS 0591) som en del af undervisningen i principper for udvælgelse af gulerødder til næste års frø.

Søndag kom Inga Bach og underviste i 0-tolerance sygdomme, som det fremover vil være nødvendigt at kende til, når man bytter frø. Louise gav et kort overblik over dansk havebrugshistorie, og Simon fortalte om foreningens lange historie med dansk og international frølovgivning.

Og så blev der selvfølgelig byttet frø!