DNA-analyse af Frøsamlernes ærter

• Projektleder: Svend Erik Nielsen, Louise Windfeldt, Gert Poulsen
  • Status: Projektet løber 2019-2020
  • Finansiering: Vi betaler ikke for at deltage i DNA-analysen
  • Frøsamlerne medfinansierer: 0 kr.
  • Frøsamlernes udbytte af projektet: Mere viden om vores ærtesorters slægtskab og historie, samarbejde med Københavns Universitet og deres projekter

I foråret 2019 blev Frøsamlerne tilbudt DNA-analyse af nogle af vores ærtesorter, og fredag d. 20. september overdrog Svend Erik Nielsen 40 prøver til DNA-analyse hos Søren Rasmussen på Københavns Universitet.

Dermed er det lykkedes at få sendt 12 sorter af de høje ærter til analyse: Juttas høje ært, Amandas høje ært, Kong Christian Xs hofært, Karls høje ært, Maries høje ært, Lille Holgers kæmpeært, Holgers kæmpeært, Gyrithes høje ært, Grams høje ært, Stevns høje ært, Faster Kirstens høje ært og Videmose ært. Desuden er de tre lollandske gråærtesorter med: Lollandske rosiner, Brunært fra Nakskov og Errindlevært. Disse gamle ærtesorter fra danske privatsamlinger skal både sammenlignes med hinanden og med 25 andre gamle sorter, der var i handelen og er beskrevet i danske og nordiske frøkataloger fra ca. 1850-1950. Derfor har Simon von Siebenthal og især Svend Erik Nielsen støvet prøver af sorter til sammenligning op i genbanker, på museer og i fugtige kældre på Københavns Universitet gennem sit projekt “De gamle sorter af vore køkkenurter”, der afsluttedes i 2018. Selvom de fleste af disse frø formodentlig er ”døde” og derfor ikke længere kan spire, kan deres DNA stadig give os vigtige oplysninger om deres identitet og slægtskab.

Når analyseresultaterne kommer tilbage, vil Svend Erik Nielsen, Gert Poulsen og Louise Windfeldt udgøre en lille forskningsgruppe, som vil tolke resultaterne.