Frøsamlernyt - nyt magasin

Frøbrev med de ÆGTE Lollandske Rosiner

Frøpakke på vej til 77 medlemmer
22. september 2020, 10:34

I april sendte vi frøbreve til medlemmer af Frøsamlerne med Kjems Pea Bean, Maries Høje Ært og Lollandske Rosiner. Men det har vist sig, at de frø, der var i pakken med Lollandske Rosiner, er en blanding af Brun Ært fra Nakskov og Lollandske Rosiner. Fejlen blev tydelig, da planterne begyndte at gro. De er nemlig forskellige, selvom ærterne ser ret ens ud. Læs mere om det i brevet her - og kontakt Louise på

Louisewindfeldt@froesamlerne.dk

hvis du fik frøpakken i april men ikke har modtaget brevet med de ægte Lollandske Rosiner her i september.

Efterskrift: Et par måneders ihærdige detektivarbejde har løst gåden om de blandede gråærter. De er dyrket af en avler, der deltog i Grøn udviklingsprojektet "Fortidens ærter og bønner som fremtidens proteintilskud", 2015-2018. Projektet undersøgte om 28 gamle ærte- og bønnesorter er egnet til moderne økologisk produktion og udvalgte  de gamle ærte- og bønnesorter, der var lettest at dyrke og smager bedst.Projektet byggede videre på resultater og erfaringer fra Frøsamlernes projekt om  genopdagelse af gamle danske bælgfrugter.

Ved en fejltagelse blev de 2 sorter af gråærter høstet og tærsket sammen. En del af blandingen blev givet videre til en anden deltagende virksomhed, til deres køkkenforsøg. Den, der har doneret en stor portion til os til opformering, har ikke været klar over at de ikke måtte sås.