Oplæg om bittersunde grøntsagers kulturhistorie Forskningens Døgn

Bittersunde frø i Frøsamleres haver

I det tidlige forår arrangerede Frøsamlerne og Haveselskabet Nordsjælland eventen FRØ TIL ET SUNDERE LIV i anledning af Forskningens Døgn. Arrangementet foregik hos Aarstiderne på Krogerup Avlsgård, og 54 deltagere hørte oplæg om bittersunde grøntsagers helbredseffekter (diabetesforsker (PhD) Per Bendix Jeppesen fra Aarhus Universitetshospital), de bittersunde sorters historie (hortonom (PhD) Louise Windfeldt fra Frøsamlerne) og arbejdet med at gøre danskernes kostvaner sundere (udviklings- og miljøchef Svend Daverkosen fra Aarstiderne).

Kok og madkommunikatør Christine Bille Nielsen fortalte om glæden ved at få de bitre grøntsager ind i køkkenet, og vi spiste sammen et måltid med nogle af de tilberedninger, der klæder de bittersunde sorter. 

Efter måltidet fik deltagerne en kasse med hjem, der blandt andet indeholdt frø af bittersunde sorter til at dyrke i haven, dyrkningsvejledning, opskriftsamling og materiale fra foreningerne Frøsamlerne og Haveselskabet. 

Blandt deltagerne var en del fra Frøsamlerne. Alle blev inviteret til at deltage i vores fortsatte projekt, hvor vi i løbet af dyrkningssæsonen giver vejledning og samler dyrkningserfaringer og billeder fra de 54 haver, der nu dyrker diverse kål, rodfrugter og krydderurter med bittersunde egenskaber. Erfaringerne skal blandt andet bruges til at gentage projektet for flere deltagere næste år, hvor vi planlægger at gentage succesen flere steder i Danmark.

Samtidig med, at deltagerne fra Forskningens Døgn dyrker bittersunde sorter i deres haver, har vi startet en opformering af sorterne hos flere medlemmer af Frøsamlerne og på Mosegårdens Jordbrug. Vi viser også de bittersunde sorter frem forskellige steder i landet med offentlig adgang: i Den Gamle By i Aarhus, hos UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense, i Klimahaven i Helsingør og i Tvis Mølle Have. 

På den måde håber vi, at de bittersunde grøntsager efterhånden vil blive kendt og værdsat af flere.

Læs om Frøsamler Anders Bech, der avler bittersunde frø til foreningen her.

Læs mere om bittersunde grøntsagssorter her.

Nyspirede majroe, hvidkål, grønkål, spidskål og sandsennep. Begge fotos: Louise Windfeldt