Vivis gulerødder

Workshops om gamle tomatsorter, formering af potteplanter og tips og tricks til frøsamling

Til Frøsamlernes årsmøde den 12. marts 2022 blev der holdt tre workshops om formiddagen, før generalforsamlingen begyndte.
16. marts 2022, 16:42

Ved den første havde Astrid Steffensen, der til daglig er gartner i Den Gamle By i Århus, taget eksempler på bevaringsværdige potteplanter, som vi har mange af i foreningen, med. Astrid talte om pasning, overvintring og formering og demonstrerede blandt andet, hvordan man poder bladkaktus på grundstammer af andre kaktus. Alle medbragte hjemløse potteplanter fandt et hjem under workshoppen – forhåbentlig til gensidig fornøjelse.

Den anden workshop handlede om tomater. John Kruuse, der er tomatkoordinator i foreningen, fortalte om de tomatsorter, der spillede en stor rolle i dansk havebrug fra 1840’erne til 1950. Det er lykkedes at finde frø af 18 af disse sorter, og workshoppen inviterede frøsamlere til at hjælpe med at afprøve og beskrive dem for at kunne slå fast, om det virkelig stadig er de samme sorter, danskere kendte for 100+ år siden. Slides fra tomat-workshoppen ligger her: http://seeds2020.wikidot.com/foredrag. John har desuden  samlet "snakken" omkring hvert slide i filen "Uddybende til slides", så også dem, der ikke var med til workshoppen, kan få noget at vide om de gamle tomatsorter.

John oplyser efterfølgende, at ”Vi er nu 14, der dyrker en eller flere af de mange gamle sorter. Jeg vil selv forsøge at finde plads til (og tage frø af) alle sorter herhjemme og ved sommerhuset, men det er vigtigt at dyrke hver sort så mange steder - og under så forskellige betingelser - som  muligt, så hvis du også har plads og tid, sender jeg gerne frø - vælg selv hvilke ud fra listen på http://froesamler.wikidot.com/tomater.”

Den tredje workshop foregik i et lunt hjørne på en af Makvärkets fantastiske brændefyrede varmebænke. Her styrede Lila Towle, der er nuværende medlemssekretær og gennem mange år leder af foreningen, en snak, hvor man delte tips og tricks til frøsamling. Gruppen talte om, hvilke udfordringer, de oplever med frøavl af både almindelige og ikke så almindelige køkkenurter, og hvordan nogle har løst dem.