Opråb: Hjælp med at bevare de historiske kilder om vor fælles plantehistorie!

Der er sket en katastrofe, der har afgørende betydning for alle, der holder af og arbejder med den fælles grønne kulturarv. 

 

På Årslev Forsøgsstation på Fyn (nu en del af Århus Universitet) er den eneste backup-samling af frøkataloger fra danske havefrø-firmaer blevet kasseret og sendt til forbrænding. Nu viser det sig, at samlingen ikke bare var en backup, men indeholdt årgange af frøkataloger, som ikke findes i andre samlinger i Danmark.

 

Disse årgange er formodentlig væk for altid, og vi har dermed mistet helt afgørende viden om vores fælles frø-kulturarv.

Jeg vil derfor bede om læsernes hjælp!

 

Måske ligger du inde med frøkataloger fra danske havefrø-firmaer, eller kender nogen, der gør. I givet fald kan du donere dem til et godt formål og sende dem til mig. Jeg vil så, i samarbejde med foreningen Frøsamlerne, forsøge at opbygge en ny samling. På den måde kan vi måske få noget af det tabte tilbage.

Du kan se mere om hvilke kataloger, der er allervigtigst, og om steder hvor de kan efterlyses, i denne fil:  Hjælp med at bevare de historike kilder

 

Jeg har i flere års arbejde med projektet "De gamle sorter af køkkenurter" besøgt, registreret og indsamlet oplysninger fra alle officielle samlinger i Danmark, Norge og Sverige. Det vil sige: Det Kongelige Bibliotek, Rigsarkivet, Gartnermuseet i Beder, Havebrugsinstituttet i Taastrup, Gl. Estrup, Lokalarkiverne etc. Så det behøver du ikke gøre!

 

 

På forhånd tak for din hjælp og engagement, Svend Erik Nielsen