Af Annemarie Løppenthin

Ramsløgsfrø

Hej Forum,

Jeg har fundet en skrænt ned mod Kattegat - ved Ebbeløkke - fuld af ramsløg i frø. Se billedet. Kan man høste frø af dem nu, og så dem? Eller skal man komme tilbage og høste senere på sommeren? 

Jeg har et par ramsløgsplanter i min have, indført fra samme flotte sted for nogle år siden, men de breder sig ikke og har ikke blomstret. Det kan jo være fordi jeg spiser næsten alle deres blade om foråret, og senere glemmer dem og lader skvalderkålen vokse dem over hovedet. Kan vi få alle gode råd om egen spiring og dyrkning af ramsløg?

Mange hilsner

Annemarie Løppenthin

Ramsløgsfrø

Jeg tænker at frøene skal være så tørre at de nærmest er ved at falde af før man høster dem. Den hurtigste måde er at grave et par løg op til videre dyrkning. Her i vores have står de i skygge under træer og de spreder sig meget både med frø og løg. 

Frøene skal være helt modne

Hej Annemarie.

 

Dejligt billede du sender af din ramsløg kilde 

 

Når ramsløgfrø modner, så gulner de runde frøkapsler og springer op. Så kan du se de modne frø sidde sorte og fine i kapslen. Høster du før dette tidspunkt, så er spiringen nok ikke særlig god.

Når jeg ser på billedet, så behøver du måske ikke samle frø, men kan lirke nogle få af de små planter, der uden tvivl vokser mellem de større, op af jorden og ind i din have. Når de ikke spreder sig kraftigt i din have, så er det nok dels fordi du høster bladene (de skal samle energi til næste års blomstring), dels er din jord måske ikke så fugtig om foråret, som ramsløg foretrækker. Skvalderkålen kan selvfølgelig også være et problem, hvis dine ramsløg ikke får lys nok i forårsperioden. Ramsløg er tilpasset et liv i fugtig skovbund. De får masser af lys inden skovens træer springer ud og skygger. Du kan prøve at vande lidt, og holde skvalderkålen nede indtil midt i maj. Som bonus får du en plet, hvor du kan høste friske skvalderkål blade, når de andre steder i haven bliver lidt for gamle til at være en nydelse.

 

Hvis du sår ramsløg frø, så er det en god ide at gøre det enten straks, eller tidligt på efteråret. Frøene vil gerne have en lun periode med fugtig jord, derefter en kold peride (lad dem stå ude eller i drivhus), så burde mange af de frø der ikke spirede straks om efteråret spire om foråret. At ramsløg frø spirer godt kan jeg se når jeg høster i skoven om foråret. Der er altid et mylder af småplanter under de store ramsløg. Men første år er planterne meget spæde -derfor kan man lettere holde styr på dem i en potte.

 

Jeg skal understrege, at jeg ikke personligt har erfaring med at så ramsløg, men med en del andre løgarter.

Du kan f.eks. læse en vejledning her (ramsløg hedder Allium ursinum)

http://www.hardyplants.com/A.htm

 

Med venlig hilsen,

Søren Holt

Tak for go udførlig vejledning

- og for den helt vilde liste. Den foreslår spiring-køleskab-ny spiring - jeg tror jeg prøver helt enkel efterårssåning.