Af Svend Erik Nielsen

Opråb: Hjælp med at bevare de historiske kilder om vores fælles plantehistorie!!

Kære venner af den fælles kulturarv, plantedyrkere, forædlere, have- og frøvenner!

 

Der er sket en katastrofe, der har afgørende betydning for alle, der holder af og arbejder med den fælles grønne kulturarv. 

 

På Årslev Forsøgsstation på Fyn er den eneste backup-samling af frøkataloger fra danske havefrøfirmaer blevet kasseret og sendt til forbrænding. Nu viser det sig, at samlingen ikke bare var en backup, men indeholdt årgange af frøkataloger, som ikke findes i andre samlinger i Danmark.

 

Disse årgange er formodentlig væk for altid, og vi har dermed mistet helt afgørende viden om vores fælles frø-kulturarv!!

 

Jeg vil derfor bede om jeres hjælp!

 

Måske ligger I inde med frøkataloger fra danske havefrøfirmaer, eller kender nogen, der gør. I givet fald kan I donere dem til et godt formål og sende dem til mig. Jeg vil så, i samarbejde med foreningen Frøsamlerne, forsøge at opbygge en ny samling. På den måde kan vi måske få noget af det tabte tilbage.

 

De frøkataloger, der er allervigtigst, er fra de 5 største danske havefrøfirmaer:
L. Dæhnfeldt

J. E. Ohlsens Enke

A. Hansen Amagerfrø

FDB Havefrø

Østergårds Frøavl og Frøhandel, Stensballe ved Horsens.

 

Alle årgange af kataloger fra disse firmaer er interessante.

 

Katalogerne sendes til mig på denne adresse eller afhentes af en betroet Frøsamler: 

Svend Erik Nielsen, Bakkevænget 51, 8600 Silkeborg.

 

Jeg betaler evt. portoen via mobilepay.

 

Alle initiativer er velkomne. Men de geniale idéer, I hver især måtte have, er bedst ført ud i livet af jer selv. 

 

Jeg har ikke mulighed for at gøre alt det nødvendige alene. Jeg står for indsamlingen og bygger samlingen op sammen med Frøsamlerne.

 

Det hele hviler på jer!!

 

Del gerne dette opslag på alle medier, tjek jeres lokale genbrugsbutik, hold øjnene åbne på markeder og vær i det hele taget opmærksom på frøkataloger, hvor I færdes.

 

Det vil være en stor hjælp og kan gøre en kæmpe forskel!! For bevarelse af, viden og oplysning om vores fælles plantekulturarv står svagt! 

 

Måske kender I en gammel gartner eller landmand, der har noget i sine gemmer eller på loftet. Måske kan I kontakte et gartneri, et havebrugs- eller jordbrugstidsskrift eller lignende.

 

Sammen kan vi genskabe den tabte frø-kulturarv!!

 

I må gerne sende mig en mail med spørgsmål etc.: svendnielsen9955@gmail.com

 

På forhånd tak for jeres hjælp og engagement, Svend Erik Nielsen, arbejder med projektet "De gamle sorter af vore køkkenurter".

 

 

Hej Svend Erik.

Måske skulle du lægge dette ud på Frøsamlernes facebook- side også, da jeg har på fornemmelsen at der ikke er så mange der ser Forum.

Hilsen fra Merete.